Google+ Leacuri pentru plictiseala: Resita

Resita

Orasul trist in care UZINELE au murit…

  
   Am constatat ca blogul meu nu are suficient continut text, asa ca ma simt nevoita sa imi exprim in scris gandurile asa cum fac bloggerii.
  Primul meu gand ma duce la orasul meu natal Resita, oras industrial sau mai bine zis fost oras industrial, unde am trait pana acum, am lucrat ca inginer tehnolog la UCM Resita timp de 6 ani si apoi ca inginer proiectant la Institutul de Proiectari al uzinei (Hydro Engeneering) pana in 2014 la catva luni dupa ce a intrat si aceasta firma in insolventa. Afara ninge, stiu ca nu are nicio legatura, dar mi-a zburat privirea pe geam in cautare de inspiratie. Sa revin, sper sa nu par nostalgica daca imi amintesc ca aici au lucrat parintii, bunicii si chiar srabunicii nostri. Da sunt sarcastica, dar cred ca in tara asta nostalgicii se inmultesc pe zi ce trece.
Ninge cu fulgi tot mai mari, peisajul de afara ma indeamna sa ies la o plimbare…...m-am intors, am facut si niste poze care sa ilustreze spusele mele.
Cu o istorie de mai bine de 240 de ani, Uzinele din Reşiţa şi-au început activitatea la 3 iulie 1771, chiar inaintea Razboiului de independenta al Statelor Unite ale Americii, atunci s-au inaugurat primele furnale şi forje, inaintea unor uzine renumite din Europa precum MAN sau Krupp din Germania, Sulzer din Elvetia  sau Skoda din Cehia. In vremea aceea populatia Resitei numara 300 locuitori, ajungandu-se in 1910 la peste 18000 locuitori. Pentru mai multe informatii dspre istoria Resitei puteti citi: http://istoriaresitei.wordpress.com
Uzina Constructoare de Masini (UCM) Resita care înainte de 1990 avea 14.000 de salariaţi, a intrat in anul 2011 in insolventa.  In prezent mai lucreaza un numar aproximativ de 1.600 salariati. Combinatul Siderurgic Resita (TMK in prezent) avea înainte de 1990 aproape 10.400 de salariaţi. In combinat mai lucreaza 780 de angajati.
  Resita a ajuns un oras in care nu iti mai gasesti de lucru, in care nu au patruns investitori.  Cei mai multi merg la munca in strainatate, in principal la ingrijire batrani. Vorbesc in cunostinta de cauza, chiar si foste colege de ale mele au recurs la acesta solutie. Sigur nu exista o evidenta clara, se stiu doar cei care beneficiaza de ajutor de somaj.
Ma intreb cine este de vina de s-a ajuns in situatia acesta. Poate ar trebui demarata o campanie “Salvati Resita” asa cum a fost “Salvati Rosia Montana”. Dar cine sa faca asta, din pacate nu au murit numai uzinele ci si speranta...
Oare Resita va renaste din propria rugina vreodata?


O poveste de pe alt blog mie mi-a placut!

Şi oraşele plâng câteodată…

 Nervos, supărat?
 Doar trist!
 De ce sunt trist?
Pentru că am sistemul imunitar slăbit; am corpul plin de viruşi, bacterii malefice si celule canceroase; am fost inconjurat si atacat fără avertisment.
Sunt defrişat şi fracturat ca după o baie în lacul cu cianură. Acum sunt gol în faţa voastră, nu mai am nimic.
Am strigat după ajutor, dar Făt-Frumos pe calul alb era acelaşi balaur cu şapte capete care a făcut trafic cu organele mele.
Nu mai pot să ma apăr, mă duc dragilor… eu mi-am facut datoria.
Nu vă las nimic moştenire, nici măcar memoria inginerilor si cercetătorilor care m-au crescut; balaurul mi-a luat tot.
Nu fiţi trişti, pentru că nu sunt singur - în situaţia mea mai sunt şi alte oraşe fanion ale industriei romaneşti doar că eu ieri am mai primit o lovitură pe care nu cred că o mai pot duce.  


                  Semnat, oraşul de provincie Reşiţa

P.S. Voi cei care-mi scrieţi necrologul s-o faceţi cu talent!”2 comentarii:

  1. E superb articolul tau si din pacate foarte realist despre acest oras Resita... Suntem in 2016 in asteptarea altui primar care ne promite marea cu sarea... Sunt nascut si crescut in acest frumos oras care avea o intreaga industrie si care pe zi ce trece arata din ce in ce mai rau si nu ar merita sa fie resedinta de judet... E trist dar adevarat! "In orasul trist luminiile sau stins"... - o fraza prin care spui totul despre Resita anului 2016...

    RăspundețiȘtergere