Google+ Leacuri pentru plictiseala: Ucenicul lui Avicenna

joi, 10 decembrie 2015

Ucenicul lui Avicenna

    Un film artistic care m-a captivat si pe care imi permit sa vi-l recomand. Cea mai mare parte a actiunii filmului are loc in Persia, un motiv pentru a intelege mai bine lumea araba mai ales dupa ultimele evenimente ce au avut loc in lume. Din distributie face parte si Ben Kingsley unul din actorii mei preferati.
    O ecranizare dupa romanul istoric al scriitorului Noah Gordon cu titlul original “The Physician”. O sa incerc sa citesc si romanul, de obicei le fac invers.
    Subiectul filmului este legat de inceputurile medicinii
in Anglia, trecerea de la asa-zisii barbieri-vraci care nu faceau mai mult decat sa scoata o masea, sa indrepte un brat sau sa ofere un leac babesc, catre profesia propriu-zisa de medic. In film apare ca personaj principal cea mai reprezentativa personalitate a lumii musulmane savantul Ibn Sina sau Avicenna. El a trait acum o mie de ani si a fost filosof, scriitor, cercetător al naturii si deschizator de drumuri in medicina.
    O sa va fac o scurta descriere a filmului desi mie nu mi-ar placea sa citesc dinainte rezumatul. In Anglia secolului XI, personajul (fictiv) Robert Cole traia in saracie. Este marcat de moartea mamei sale in urma bolii intr-o parte (apendicita), boala netratabila la acea vreme in Europa. Este adoptat de vraciul din zona si calatoreste impreuna cu el invatand de la el. Impresionat de operatia de cataracta pe care niste evrei i-o fac vraciului si decide sa plece sa invete si el medicina. Se aventureaza intr-o calatorie pana in Persia pentru a studia la scoala celui mai renumit vindecator, Avicenna. Se da drept evreu pentru a fi acceptat in oarsul Ispahan, intr-o perioada in care evreii erau tolerati in lumea araba. Ajunge cel mai bun discipol al lui Ibn Sina intrecand-ul chiar si in indrazneala. In final se intoarce in Anglia impreuna cu fata de care s-a indragostit si deschide un spital. Sper ca v-am trezit interesul.
Trailerul filmului "Ucenicul lui Avicenna":Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu