Google+ Leacuri pentru plictiseala: Pastorit versus jecmanit

vineri, 18 decembrie 2015

Pastorit versus jecmanit

Nu am putut sa ma abtin, sa nu scriu si eu cateva randuri despre acest subiect desi s-a scris deja mult si bine. Iubesc traditiile acestui popor, iubesc natura si iubesc muntele, se poate vedea asta din postarile mele de pana acum. Nu imi vine sa cred ca o banda de hoti a avut indrazneala sa propuna o asemenea lege, iar pe langa aberanta reglementare a numarul de caini ciobanesti culmea Nesimtirii: vanatorii pot impusca legal cainii care sunt in plus. Acesta de fapt este si motivul care i-a infuriat pe ciobani si pentru care au iesit in strada. Pastoritul este o traditie de mii de ani pe aceste meleaguri. Pastorii sunt oameni simpli care isi castiga traiul din asta, iar acum s-au gasit unii care
nu mai stiu cum sa se distreze si ce sa faca cu banii furati de la acest popor greu incercat in ultimii ani, sa le numere lor cainii.
In iesirile mele de multe ori am intalnit turme de oi cu pastori si cainii lor cu tot. Niciodata nu am fost atacati da cainii ciobanesti, ei doar isi aparau turma. Ne opream, stateam cu placere de vorba cu ciobanii. Chiar daca au o viata grea sunt mai intelepti dacat multi oraseni care stau toata ziua la televizor. Si nici chiar asa de rupti de societate nu sunt pentru ca si ei isi pot permite sa aiba un telefon mobil. Dar de cate ori gaseam in turele noastre adaposturi nou construite pentru urmarirea vanatului sau vedeam jepp-uri in care stiam ca sunt vanatori, nu aveam un sentiment pacut niciunul dintre noi.
Dintotdeauna pe teritoriul Romaniei au existat turme de oi si caini ciobanesti fara sa scada fauna salbatica, probabil doar de cand au aparut armele de foc si de cand s-au taiat paduri in nestire sa se fi intamplat acest lucru.
Ar fi bine sa se stie ca numarul de caini necesari la o turma depinde de mai multi factori. Cainii trebuie sa acopere zona in care paste si se deplaseaza o turma. Rasa de oi cea mai frecvanta in Romania este ţurcana, iar aceasta oaie trebuie sa se deplaseze pana la caderea zapezii. Ciobanestii sa fie suficienti de multi ca sa poata face fata ursului sau haitei de lupi. Ciobanescul mioritic care in sfarsit a fost omologat la nivel international, este singurul caine care in lupta cu ursul are sanse egale. Acesti caini trebuie si formati, nu se cumpara din magazin gata dresati. Deci sunt tinuti si caini de rezerva pantru formare sau pentru cazul in care cei activi se intampla sa fie accidentati si chiar ucisi. Unde mai punem ca mai sunt si acei caini ciobanesti de talie mica de intors oile de care este nevoie minim doi la o turma. Chiar am dat anul acesta pe Google+ o postare cu doi caini simpatici din acestia de intors oile:

Nu este pentru prima data cand scriu despre acesta problema, in ianuarie anul acesta am scris despre pastoritul pe meleagurile noastre.
http://leacuripentruplictiseala.blogspot.ro/2015/01/pastoritul.html
Haideti sa ne pastram identitatea, credinta si traditiile noastre. De ce sa-i tot copiem pe altii care traiesc in alta lume, dupa alte legi si in cu totul alt mediu social si istoric. Sa nu ne mai fie rusine ca suntem romani si sa fim mandri de stamosii nostri. Trebuie sa incetam cu preluarea inconstienta, irationala a tot ce este venit de afara si impachetat frumos.... că ne dă lupii târcoale...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu