Google+ Leacuri pentru plictiseala: Valea Timisului

duminică, 22 noiembrie 2015

Valea Timisului

Pentru ca saptamana trecuta am facut o drumetie grea am optat pentru acest sfarsit de saptamana pentru o tura mai scurta si mai aproape de casa, aproape opt ore de mers. Explorarea vaii Timisului cu plecare de la Lacul Trei Ape. Am pornit pe drumul forestier care duce la Teregova pana in zona numita Bradul Mosului, apoi am luat-o la stanga pe un drum, am coborat la Timis si ne-am intors la Trei Ape pe langa rau.
Din locul de unde am lasat masinile la malul lacului, se vedea frumos in soare dealul Trei Cruci (si crucile bineintetes). Am mers putin pe dig cu bagare  de seamna in aceasta zona pentru ca era acolo un paznic care n-a spus sa grabim pasul si ca nici poze nu prea avem voie sa facem, pentru ca este proprietate privata.
Am plecat in aval de barajul Trei Ape, pe malul stang al Timisului. Raul Timis izvoraste din Muntii Semenic si este format din trei brate: Semenic, Brebu si Gradiste care se unesc in baraj. De acolo porneste puternic, datorita pantei mari, pe o albie ingusta pana in Teregova de unde isi schimba directia, iar din Caransebes datorita scaderii inclinatiei albia se lateste si descrie meandre largi. Am citit undeva ca numele raului vine din daca si inseamna mlastinos.
Dupa putin timp am intalnit primul canton silvic. Drumul mlastinos distrus de utilajele care treceau pe acolo, pe marginea drumului stive de lemne taiate de la parchetele forestiere deschise in acea zona. Ajungem la Cantonul Poloma unde ne intampina un foisor rustic cu o masa si doua banci. Era si soare afara numai bine pentru o pauza de masa.
Continuam, dupa ce am trecut de zona parchetelor drumetia a devenit placuta si locul frumos asa cum poate fi o padure de foioase in culorile toamnei. Cautam conform hartii o carare care sa duca la Timis, dar negasind-o pana la urma coboram noi la rau. Cum ne asteptam nu gasim poteca pe langa rau. Se vede ca nu a mai trecut nimeni de multa vreme pe acolo, copaci cazuti, pietre cazute, vegetatie luxurianta, multi rugi de mur care ti se agata de picioare. O zona frumoasa dar greu de strabatut; ne-am hotarat totusi sa urmam Valea Timisului in amonte pana la barajul Trei Ape. Pe sub frunze si muschiul gros descoperim niste pietre zidite, deducem ca pe aici acum zeci de ani trecea un drum de carute asa cum auzisera veteranii trupei, apropo avem in trupa un domn de 74 de ani de care cu greu reusesc sa ma tin mai ales in turele pe care le facem cu bicicleta.
Inaintam cu greu, trecem de pe un mal pe celelalt de cateva ori. Eu de doua ori chiar m-am descaltat, contactul cu apa foarte rece a fost revigorant.  Pietrele erau alunecoase si era cat pe-aci sa cad de cateva ori in apa. Eu nu folosesc bete de treking dar pana la urma mi-am confectionat doua bete de care sa ma sprijin la trecerea peste rau. In cateva locuri am gasit si bureti de fag pe care bineinteles ca i-am cules in vederea prepararii lor ulterioare.
Intalnim un afluent al Timisului care formeaza o cascada vesela. Am putea urca la drumul forestier dar nimeni nu vrea sa se dea batut. Descoperim si epava unei barci pe care a adus-o probabil candva torentul de pe lac.
Dupa o vreme cam in dreptul cantonului Poloma gasim in sfarsit si poteca pe langa rau, acesta zona este umblata de bocancul drumetului. Drumul se lateste si ajungem din nou intr-o zona cu parchete, iarasi stive de lemne, un peisaj dezolant. In apropierea lacului apa raului este ruginita nu stiu din ce cauza, o sa vedeti asta in albumul cu fotografii pe care o sa il inserez la finalul postarii. Dupa aproape opt ore de mers ne-am intors la Lacul trei Ape, cand soarele a inceput sa apuna numai bine ca sa facem niste fotografii frumoase de incheiere. 
O tura mai scurta prin zona, ar putea sa o faca oricine chiar si fara conditie fizica pana si la televizor va indeamna sa faceti macar o jumatate de ora de miscare pe zi pentru a fi sanatosi. Ce va propun eu este o parte mai usoara din drumetia facuta de mine adica o plimbare pe drumul care duce la Teregova pana in zona Bradul Mosului, iar de acolo sa coboare pa valea Timisului si sa urmeze poteca pe langa rau inapoi la Trei Ape. Cei care vin in Garana pentru festivalurile care se tin aici pot vizita si acesta zona descrisa de mine.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu