Google+ Leacuri pentru plictiseala: Creasta Tarcului din Saua Jigoriei pana in Poiana Marului

vineri, 13 noiembrie 2015

Creasta Tarcului din Saua Jigoriei pana in Poiana Marului

    O tura nu prea temerara dar frumoasa si potrivita pentru acesta perioada a anului cand ziua este mai mica. A durat aproape 10 ore si chiar daca ultima ora si jumatate am facut-o cu frontalele prin padure, acest fapt a dat si mai mult farmec drumetiei.
    Datorita faptului ca nu ne-am strans destul de multi participanti ca sa facem 2 trupe si sa pornim unii dintr-o parte si ceilati din cealalta, iar pe la mijlocul drumullui sa ne intalnim si sa schimbam cheile de la masini, am facut in felul urmator: am lasat o masina in Caransebes, am fost cinci persoane; cu cealalta masina am urcat pana in Saua Jigoriei, de unde am plecat in traseu. Seara am iesit in Poiana Marului
dar am vorbit dinainte cu un taximetrist din Otelu Rosu care ne-a dus in Caransebes de unde am luat masina lasata de dimineata, ne-am intors in Saua Jigoria sa recuperam a doua masina si inapoi in Resita orasul meu natal cu bune si rele.
    Deci am pornit de dimineata din Saua Jigoria voiniceste la drum. O zi senina de toamna cu soare pe tot parcursul zilei. Dupa o ora de mers prin paduricea prin care se strecurau tiptil razele diminetii si de traversat Poiana Seroni, ajungem deja la Statia Meteo Cuntu. Cum incepem urcarea vedem deja Semenicul nostru in urma noastra. Apare iarasi fenomenul de inversiune termica, ceata aceea deasa de la poalele muntelui. In dreapta se vede Varful Brustura care mi se pare ca este mai frumos vazut de departe decat din apropierea lui, apoi Varful Bodea. Ne rapeste privirea vasta caldare a Tarcului brazdata de paraul Olteana. Coboram in Caldarea Superioara a Tarcului, iar Varful Tarcu cu statia meteo ramane frumos conturat in urma.
Ajungem in Saua Plaiului situata la 2100m unde luam o gustare si ne relaxam putin intinsi la soare. Am uitat sa va spun ca din nou am facut o tona de poze.
    Vazand Retezatul am inceput sa ma simt ca acasa; despre trupa noastra se spune ca avem abonament in Retezat. In dreapta recunoastem varfurile Gugu, Moraru si Godeanu, iar in stanga sub Varful Caleanu Lacul Suculetu. Din Saua Suculetu trecem in Saua Scheiului, aici avem putin de urcat pentru ca am ales sa mergem pe o carare care ducea in stanga, puteam sa ramanem pe o curba de nivel si sa trecem in Saua Scheiului fara sa mai coboram. Aici avem parte de alta surpriza, ne abatem putin de la drum in partea stanga ca sa vedem Lacul Pietrele Albe. Este o priveliste incantatoare dreapta Valea Scheiului si Valea Raului Ses, in stanga Lacul Pietrele Albe incadrat de Godeanu cu inconfundabilul Gugu la vedere.
    Pasim Culmea Nedeii acest platou care crezi ca nu se termina niciodata de culoarea nisipului din desert si care se afla totusi pe la 2000m. A durat mult parcurgerea Culmii Nedeii, unii s-au plictisit dar mie mi-a dat o stare de relaxare, am uitat cu totul de grijile cotidiene.
    Ca sa nu fie totul asa de neted rasare Varful Bistricioara in fata noastra ca o creasta de gaina. Inainte de a ajunge la Buza Nedeii incepe sa apuna si totul din jur incepe sa se coloreze: mov, vinetiu, galben, portocaliu si rosu, la un moment dat ziceai ca a luat orizontul foc. Am avut avantajul sa vedem atata frumusete dar si dezavantajul sa coboram restul de drum cu frontalele prin padure. A fost destul de greu pentru ca era plin de pietre si crengi acoperite de un strat consistent de frunze uscate, unii dintre noi aveau si frica ursi.  Dar a meritat, a fost distractiv pana la urma. Am iesit la ora sapte seara in Poiana Marului unde ne astepta taxi-ul.
    O tura reusita care a placut la toti participantii, probabil ca Tarcu mai are si alte taine pe care o sa le descoperim cu alte ocazii.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu