Google+ Leacuri pentru plictiseala: Pestera Comarnic

miercuri, 4 noiembrie 2015

Pestera Comarnic

    Cea mai frumoasa pestera din regiunea Banatului si una dintre cele mai impresionante din tara. Este neamenajata, dar chiar acest lucru o face sa fie deosebita, o descoperi exact asa cum a fost creata de natura.
    Este situata in aproapiere de satul Iabalcea, pe teritoriul judetului Caras Severin. Pentru prima data este mentionata in anul 1912 de catre Z. Schreter intr-un studiu de geologie, iar prima harta a pesterii a fost realizata in 1939 de catre E. Balogh.  
    A fost declarata rezervatie naturala in anul 1947 de catre Academia Romana, iar din anul 2000 pestera face parte din zonele rezervatiilor naturale protejate
de interes national apartinand de Parcul National Semenic – Cheile Carasului.
    Pestera Comarnic are o lungime de peste 5229 metri si o diferenta de nivel de 101m, compunsa dintr-o succesiune de galerii si sali monumentale, cu formatiuni stalagmitice de mari dimensiuni, traseul turistic strabate doar etajul fosil al pesterii.
    Accesul in pestera se poate face prin doua intrari: Navesul Mic la 440 m altitudine aproape de cantonul silvic si intrarea Ponicova  la 470 m altitudine.
    Dupa ce treci de intrarea de la Canton, ajungi in spatiul numit Sala Zebrelor, urmeaza alte formatiuni cu denumiri pitoresti precum Orga Mica, Orga Mare, Muzeul, Zidurile Chinezesti, Sala de Cristal si Sala Virgina. De asemenea se pot observa formatiuni de mici dimensiuni care daca sunt luminate din anumite unghiuri capata forme cum ar fi: Crocodilul, Lamaia, Nuca de Cocos, Camila sau Ciupercile.
    Cel mai ușor se poate ajunge de pe șoseaua Reșița – Anina. La locul numit „Crucea Iabalcei”, se desprinde drumul spre Iabalcea, se traverseaza satul si se merge in continuare pana la cantonul Padina Seaca. De aici mergand in continuare pe jos pe un drum de tara in 45 de minute ajungem la Cantonul Comarnic.
    Acest sanctuar de calcare din inima Muntilor Aninei asteapta sa fie descoperit de voi.
Ghidul pesterii - Ranger Ifca Nicolae.
Numar de contact: 0763276349, 0733886421.
Taxa intrare - 10 lei.
    Vizitarea pesterii se poate lega si cu alte trasee care se pot face prin zona, de exemplu eu am facut urmatorul traseu: Canton Padina Seaca,  pestera Comarnic, pe rambleul fostei căi ferate Port Secu - Anina, tunelul Cheia, traversarea Carasului prin vad, pestera 2 Mai, poiana Prolas, Platoul Iabalcea, Canton Padina Seaca. Va prezint mai jos un album cu fotografii facute in acesta drumetie.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu