Google+ Leacuri pentru plictiseala: Bujorii de munte

vineri, 27 noiembrie 2015

Bujorii de munte

Cele mai numeroase flori care se gasesc pe munte, de multe ori sunt descrise ca un covor roz asternut pe crestele muntilor. Pentru ca sunt atat de dese se vad de la mare distanta si in perioada lor de inflorire dau acea culoare predominant roz fotografiilor montane.
   Bujorul de munte sau Smârdarul (Rhododendron kotschyi), a nu se confunda cu bujorul obisnuit.
    Este o specie din flora spontana a tarii noastre care se intalneste in zona alpina si subalpina, infloreste la deobicei in luna iunie si uneori toamna infloreste a doua oara.
Smardarul este ocrotit si protejat in perimetrul Parcului National Bucegi.
Fiind o planta sensibila la conditiile de mediu si de aceea nu poate fi cultivata in gradini.
    Bujorul de munte emana un parfum discret asemanator cu mirosul de visina.
    Creste in tufe pitice de 20-30cm, are multe ramuri incovoiate neregulat, de multe ori formeaza desisuri compacte. Frunzele mici, lucioase, forma eliptica sunt adunate pe varful lujerilor. Florile de un roz intens sunt asezate in manunchi, au o corola de forma unei palnii crestata in cinci parti. Sunt plante melifere dar florile sunt polenizate doar de bondari care au trompa mai lunga si pot ajunge la nectar.
    Anul acesta i-am gasit infloriti pentru prima data pe 31 mai in Retezat pe traseul curiosilor, iar pentru ultima data pe 18 octombrie cand am facut o drumetie pe Varful Lolaia.
Este nepretentioasa si creste pe soluri stancoase sarace neprielnice multor alte plante dar numai pe acele locuri care au fost acoperite cu zapada in timpul iernii.
    Este folosit si ca planta medicinala pentru tratarea bolilor de ficat si ale cailor respiratorii, de asemenea se spune ca are proprietati afrodisiace. In cantitati mari poate fi toxic. Inainte vreme din florile de smardar se prepara, la fel ca si din petalele de trandafiri, dulceata si sirop, dar acum acest lucru nu cred mai este posibil deoarece este ocrotit de lege.
    Cand vine timpul lui pur si simplu simti chemarea smardarului, nici nu pot sa imi imaginez cum ar fi vara muntele fara el. Fiecare anotimp are frumusetile lui, acum de exemplu a nins deja pe munte si de-abia astept acest weekend prelungit ca sa vad muntele inzapezit. Pana la vara cand Smardarul o sa invesmateze in rosu-violet versantii muntilor mai este mult.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu