Google+ Leacuri pentru plictiseala: Varful Lolaia

vineri, 23 octombrie 2015

Varful Lolaia

A inceput toamna, anotimpul in care primim cele mai multe fructe si anotimpul in care peisajele sunt cel mai frumos colorate. Pentru a evita o astenie incercati si voi o excursie sau macar o plimbare. Pana am inceput sa merg in drumetii, cand venea toamna ma gandeam sa treaca timpul cat mai repede sa nu mai fie vreme urata si sa vina primavara. Dar acum am descoperit ca muntele si natura in general iti ofera in fiecare anotimp ceva frumos, de exemplu cand in oras este o vreme mohorata pe munte gasesti deja zapada.
Vara ne gaseste soarele peste tot, dar acum noi  trebuie sa il cautam pe el si astazi chiar am avut parte de o zi cu mult soare.
In afara de creasta unde a fost frig si a batut vantul, in restul timpului am stat in pantalon scurt si maieu.
Traseul de azi: Statiunea Rausor, pe Traseul Curiosilor, Saua Ciurila, Varful Lolaia, Valea Stevia, Refugiul Condor, Rausor.
Pentru ca sambata a fost vreme foarte urata, am facut duminica o tura mai scurta dar frumoasa. De data asta am fost trei bucati: Nuti, Tim si cu mine; am plecat de la Rausor pe la ora 9:00 de dimineata si ne-am intors in acelasi loc la ora 16:00.
Deci am pornit pe langa partia de ski pe marcaj cruce albastra pe “Traseul Curiosilor” sau “Taseul Acviluta” cum ii spuneau unii care s-au luat dupa panourile informative pe drum. Admiram padurea care a inceput sa capete culoare galben-ruginie si ne asteptam dupa fiecare cotitura sa ne intalnim cu “Zana melopeelor”. Trecem pe langa izvorul lui Ionescu si continuam pe poteca prin jnepenis, iar cand drumul de deschide putem vedea la dreapta Tara Hategului.
Ajunsi in Saua Ciurila schimbam marcajul in banda galbena si o luam la deal pe pietre, incep sa se vada deja Saua Retezatului, Bucura I si Bucura II, Curmatura Bucurei, Custura Bucurei si in jos ca un hau Valea Stanisoarei.
Pe creasta traseul devine mai anevoios si vantul mai taios, ne echipam cu toate hainele din dotare, iar mie imi pare rau ca nu mi-am luat manusile, pentru ca mi-au inghetat mainile de la facut multe poze. La dreapta se vede Culmea Valareasca pe jumatate acoperita de nori, iar inainte incepe sa se vada deja si Varful Peleaga.
Culmea Lolaia are mai multe varfuri, dar numai doua sunt mai inalte, cel mai inalt are 2270m si nu este marcat. Intre cele doua varfuri facem o pauza de masa. Pe varf nu zabovim, facem o poza de grup si plecam mai departe. Urmeaza un coboras mai dificil pana în Saua Lolaia (2225m).
Suntem pe Valea Steviei pe marcaj banda rosie. Trecem pe langa Lacul Stevia, nu mai coboram pana acolo pentru ca am fost acum doua saptamani. Ne continuam drumul, iar in urma ramane frumos conturata Culmea Valareasca cu Varful Prelucele. Fotografiez ultimii bujori de munte si continuam drumul prin padure pana la Refugiul Condor. Acesta padure de conife arata mereu la fel, pe ea nu a atins-o toamna, este frumoasa mai ales ca pe jos este plin de muschi de un verde crud. Mai pozam si niste ciuperci si ne intoarcem la Rausor.
O drumetie mai scurta dar placuta si pentru ca am ajuns asa devreme o sa vizitam si Cetatea Colt, ceea ce cu alte ocazii nu am reusit pentru ca ieseam din traseu la apusul soarelui sau chiar mai tarziu. Despre cetate o sa povestesc in alta postare de pe blog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu