Google+ Leacuri pentru plictiseala: Retezat si Bucura intr-o zi

luni, 5 octombrie 2015

Retezat si Bucura intr-o zi

    Sambata 19 septembrie, o zi superba de inceput de toamna, am pornit in drumetie pe bocanci din statiunea Rausor de la altitudinea de 1250m pe Valea Steviei, marcajul este banda rosie.
    Traseul de astazi: Rausor, Lacul Stevia, Saua Lolaia, Varful Retezat, Saua Retezat, Varful Bucura I,  Saua Retezat, Valea Stanisoara, Saua Ciurila, Rausor.
    Prima parte a traseului prin padurea care a inceput sa se coloreze in culorile toamnei. Am trecut pe langa Refugiul Condor, a carui denumire vine de la acoperisul care seamana cu o aripa.  
    Dupa ce iesim din padure continuam urcusul prin jnepenis si bolovani spre Lacul Stevia.
Incep sa se vada in dreapta culmea Valareasca si in stanga culmea Lolaia. S-au copt fructele de scorus de munte si arata dragut culoarea lor rosu-portocaliu sub cerul albastru. Mi-a iesit in cale si un pin frumos, cred ca dintre arbori este preferatul meu.  
    Ajungem si la Lacul Stevia la 2070 metri altitudine, are o adâncime de 10 metri, asezat intr-o caldare mica, strajuit de doi pereti abrupti ai Varfului Retezat si Varfului Prelucele. In perioada anului cand se topesc zapezile capata o culoare verde-albăstrui. Aici am mai intalnit niste drumeti de ocazie care se gandeau sa faca o baie in lac.
    De aici nu ne mai intoarcem pe traseul marcat, ci o scurtam pana la Saua Lolaia pe un mic horn. Frumoasa priveliste, in vale se observa Tara Hategului, peste Caldarea Steviei se vad Muntii Tarcu. Facem ca deobicei si niste poze la hornul de unde se vede Lacul Stevia si Varful Prelucele.
    Si din nou pe varful Retezat, bucurosi de regasire, ne asteptam randul ca sa facem fotografii cu tablita care marcheaza varful si apoi cu momaile.
    Continuam drumul pe traseul de creasta, in dreapta avem Rezervatia Stiintifica Gemenele cu Taul Gemenele si Taul Stirbului. In fata se desfasoara varfurile Bucura I, Bucura II, Curmatura Bucurei, Peleaga si Papusa, iar in drepta misterios Judele. Trecem prin Saua Retezat, iar apoi admiram in stanga Lacul Stanisoara pe langa care o sa trecem la coborare.
Urmeaza o panta abrupta cu pietre si lespezi si ajungem la Varful Bucura I (2433 metri), ajutati de cabluri. De aici se vede foarte frumos Taul Stirbului.      
    Pe varf admiram privelistea oferita de acesta inaltime si ne intoarcem in  Saua Retezat de unde coboram in Valea Stanisoara. Am mai intalnit turisti pe traseu dar ca deobicei mai multi straini decat romani, probabil ai nostri fac gratare si mici inecati in bere la “iarba verde” acompaniati de manele.
    Avem bucuria sa gasim Rhododendroni infloriti a doua oara si o multime de gentiene. La Lacul Stanisoara pauza si sedinta foto. Continuam traseul pana in  Saua Ciurila si de aici pe Traseul Curiosilor unde gasim merisoare si afine cu care ne infruptam cu placere. Ajungem  inapoi la Statiunea Rausor in frumoasele culori ale apusului.
    O drumetie in trei care mi-a placut foarte mult. Eu cred ca cele mai reusite ture sunt acelea cu putini participanti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu