Google+ Leacuri pentru plictiseala: Cetatea Callatis

marți, 4 august 2015

Cetatea Callatis

Anul acesta ne-am petrecut vacanta de zece zile in statiunea Venus. Intr-una din zile am plecat sa ne plimbam pe malul marii pana la Mangalia ca sa vizitam ruinele Cetatii Callatis. Muzeul de Istorie si Arheologie l-am vizitat deja cu doi ani inainte. O plimbare frumoasa si un prilej de a face fotografii la malul marii. La golfulete nu este placut sa faci plaja, in schimb sunt foarte fotogenice. La Mangalia, pe malul marii am gasit si un grup de lebede, un loc unde toata lumea oprea sa le dea mancare si sa le faca poze. Situl cu ruine l-am gasit usor dar nu si intrarea, motiv pentru care am inceput sa intrebam trecatorii (vreo sase sapte turisti banuiesc), dar nimeni nu parea sa stie ce se afla in acel loc si sa ne indice unde se afla intrarea.
Pana la urma am gasit-o noi dupa ce am ocolit gardul care o imprejmuia, dar mi s-a parut o forma de ignoranta sa fi cazat intr-un hotel din zona si sa nu stii nimic despre istoria locului.
Cetatea Callatis sau Mangalia de astazi, reprezina o fosta colonie intemeiata de navigatorii si negustorii greci in secolul al VI-lea inainte de Hristos.
Primii care s-au stabilit in acest loc au fost tracii, intemeind asezarea cunoscuta sub numele de Acervatis sau Cerbatis. Pe locul fostei asezari tracice grecii dorieni au ridicat cetatea Callatis, in jurul ei s-au construit ziduri puternice, instalatii portuare, iar in interior au fost ridicate trepte, Basilica Siriana, un complex funerar si alte edificii publice si monumente.
Iata ce scrie pe placutele indicatoare din incinta sitului:
“Important monument de arhitectura antica, zidul de incinta al orasului Callatis reflecta, prin elementele pastrate  in sit  principalele etapele istorice, parcurse in evolutia orasului si a intregii asezari, alaturi de schimbarile importante privind principiile de baza care au coordonat organizarea sistemului defensiv, specific fiecerei etape.
În colţul de nord-est al cetăţii, lângă zidul de nord, a fost descoperit un mare edificiu romano-bizantin datat în secolele V-VI p.Chr. Clădirea este de formă rectangulară şi a fost construită din blocuri mari de piatră de calcar, legate cu mortar de var. Se păstrează doar baza construcţiei. Spre nord edificiul este mărginit de zidul de apărare, iar celelalte laturi au avut ziduri de 1,10 m grosime.
Edificiul are mai multe părţi componente. În partea de vest se observă o sală mare, prevăzută iniţial cu două rânduri de coloane, din care se mai vad azi urmele indicate prin prezenţa bazelor de coloane. Sala era pavată cu lespezi de piatră, din care s-au păstrat numai o parte. În partea de nord a acestei săli sunt trei încăperi de mici dimensiuni, cea din mijloc pavată cu cărămizi dispuse în formă de romburi.
În partea de est a edificiului se remarcă o curte interioară, un fel de atrium al caselor romane, pavată cu plăci mari de piatră. În jurul acesteia se afla un culoar al cărui acoperiş era sprijinit pe coloane de marmură şi stâlpi. Aici au fost descoperite două capiteluri de marmură, deosebit de frumos şi bogat ornamentate, cu frunze de acant şi motive zoomorfe. În partea de sud a culoarului se află trei mici încăperi a căror destinaţie este greu de precizat.  Ele erau pavate, de asemenea, cu lespezi de piatră de calcar.
În antichitate, edificiul se întindea până la marginea falezei, însă astăzi aceast perimetru este acoperit de constructii  moderne.”
In english:
The “Syrian” style Basilican Edifice - Callatis
The defense wall of Callatis, important monument of ancient architecture, shows, with its elements preserved in situ, the main historical stages along the evolution of the walled city end of the entire settlement, as well as the important changes, specific for each stage, regarding the basic principles that conducted the organization of the defensive system.
In the north-eastern corner of the city near the northern defense wall a great Roman-Byzantine edifice was discovered dating from 5th and 6th centuries A. D. The building is rectangular and it was built of limestone blocks bound by lime mortar. Only the foundation of the building was preserved. at the north side, the edifice is bounded by the defense wall and the walls of the other sides were of about 1.10 m width.
The edifice has more parts : at west great hall can be seen which initially had two rows of columns, of which only the remains of the columns bases can be seen today. The hall was paved with stone slabs partially preserved. In the north part of the hall there are three small rooms, of which the middle one was paved with bricks arranged in rhomboidal patterns.
In the east side of the edifice there was an interior courtyard, similar to the Roman atrium paved with great limestone slabs. Surrounding the courtyard there was a passage way heaving its roof supported by marble columns and pillars. Here was discovered two marble column capitals adorned with exquisitely beautiful reach ornaments of acanthus leaves and zoomorphic motifs. At the south end of the hall there were also three small rooms of which destination remains unknown. They were also paved with limestone slabs. During the ancient times the edifice reached the edge of the sea-wall but nowadays this area is covered by modern buildings.

Dupa ce am vizitat tarabele cu suveniruri ne-am intors in Venus pe faleza Mangaliei. Sper ca v-a placut ideea mea pentru a evita o zi monotona de pe litoral.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu