Google+ Leacuri pentru plictiseala: Retezatul calcaros

vineri, 26 iunie 2015

Retezatul calcaros

  Sambata 13 iunie 2015, drumetie in Retezatul Mic pe traseul: Lunca Berhina, Saua Stanuleti, Piatra Iorgovanului, spre Scocul Dracsanului, Gura Bucurii, Lunca Berhina, 10 ore de mers.
  Masivul Piule-Iorgovanu, Retezatul Mic sau Retezatul Calcaros cum mai este cunoscut se afla in partea sudica a Muntilor Retezat, creasta lor se continua catre vest, facand legatura cu Muntii Godeanu. Fata de Retezatul Mare care este format din sisturi cristaline, Retezatul Mic este alcatuit din calcare, cele doua se unesc in zona lacului Bucura. Acest masiv prezinta o creastă principala cu mari abrupturi spre nord, şi culmi secundare mai lungi spre sud.

  Eclipsat de fratele lui mai mare care are varfuri mai inalte si o multime de lacuri glaciare, Retezatul Mic desi este format aproape numai din calcare, se distinge prin dezvoltarea carstului alpin, creasta atinge 2000 metri altitudine în mai multe puncte. Relieful este original si spectaculos datorita alcatuirii geologige, calcare jurasice cu grosimi mari de peste 1000 metri, dispuse inclinat. Relieful carstic consta in creste şi muchii de calcar, lapiezuri (canale sapate in calcar, prin acțiunea de dizolvare a apei), doline, avene, pesteri, sectoare de vai seci. Aici gasim cele mai lungi lapiezuri din Carpati.
  Ca deobicei la ora 7,00 am plecat din Resita, am trecut pe langa Lacul Gura Apelor si dupa 3 ore de mers cu masinile am ajuns in Lunca Berhina (1220m). De aici am pornit la drum, traseul este marcat cu triunghi rosu. Am traversat Paraul Paltina pe o punte ingusta si lunecoasa. Dupa un urcus mai lin urmarind cursul paraului, poteca se indeparteaza de apa şi urmeaza un urcus sustinut in serpentine spre Saua Scroabele.
  Cum am iesit din padure am fost intampinati cu o multime de flori, parca in nici o drumetie nu am mai vazut atat de multe. Mereu ma opream sa le fotografiez, apoi ramaneam in urma si trebuia sa alerg ca sa ii ajung pe ceilalti. Printre ele erau Trei Frati Patati, Gentiene (Ghințura), flori de Nu Ma Uita, Palaria Cucului, Iarba surzilor, Smardar sau bujor de munte, Dedetei. Dar cele mai multe erau florile galbene cu numele Mărțișor (Geum montanum) cu poienile ingalbenite de ele, la unele trecuse floarea si fructul avea niste prelungiri pufoase de culoare rozalie.
  Ocolim la dreapta si urcam pe la baza varfului Stanuletii Mari, ajungem intr-o poiana, traversam un valcel, ocolim caldarea dintre muntele Paltina şi Stanuletii Mari si un ultim sector de serpentine ne scoate in Soarbele (1930m). Aici facem o mica pauza de masa, de altfel poiana cu flori era un loc imbietor pentru un popas. Aici ne-am intalnit cu traseul Varful Paltina-Varful Custura marcat cu Banda Rosie impreuna cu care am mers spre Piatra Iorgovanului.
  Mai departe am vazut cativa cai liberi zburdand pe campie, printre ei era si un manz, eu m-am apropiat mai mult de ei ca sa le fac fotografii. Ma bucur atunci cand vad animale libere, acesti cai sunt semisalbatici.
  De departe se vede supreb Piatra Iorgovanului, mai ales sub cerul vinetiu care se pregatea de furtuna, in Retezatul Mare tuna si fulgera, frumos spectacol. Admiram o vale calcaroasa care coboara spre Pasul Jiu-Cerna, in fundal se vad Muntii Valcanului, apoi o alta vale care coboara spre Lapușnicul Mare din care se ridica ceata.
  Continuam drumul pe o poteca si dupe ce urcam frumoasele lapiezuri ajungem la Varful Piatra Iorgovanului  la 2014 metri.. Admiram peisajul dar nu pentru mult timp pentru ca incepe sa picure. De aici continuam drumul pe marcaj Banda Rosie pana Saua Plaiul Mic.
  Intalnim o turma de oi iar ciobanul ne intreaba daca avem sa ii dam ceva medicamente, avea mana umflata pentru ca il muscase un caine din turma. Colegii au gasit ceva sa ii dea, eu nu folosesc medicamente.
  Ocolim pe la sud Varful Albele și urmam poteca marcata spre Scocul Dracsanului, aici intalnim a doua turma de oi care urca impreuna cu magarusii si un cioban zambaret. Am organizat o sedinta foto si aici. Acum a urmat o ploaie cu strigaturi, grindina, tunete, fulgere, ne-am adapostit sub niste jnepeni, unii dintre noi nici nu si-au luat pelerina, atat de promitatoare arata ziua de dimineata,  eu nu plec niciodata fara pelerina. Dupa ce a mai trecut grindina am plecat mai departe, ni se facuse deja frig, trebuia sa ne miscam. Pe platou intalnim a treia turma de oi care arata splendid, mai picura putin.
  Ajungem in Saua Plaiului Mic, de aici se vede impunator Retezatul Mare, Curmatura Bucurii, Peleaga și Papusile sub spectacolul de lumini ale fulgerelor. Dupa o coborare prin padure ajungem la Gura Bucurii: paraul Bucura se varsa în Lapusnicul Mare, ambele au debite mari, mai ales in perioada aceasta a anului.
  De aici coboram pana la masini pe langa Lapusnicul Mare, adica pe traseul Traseul marcat cu punct albastru Poiana Pelegii Gura Apelor. Desi eram deja obosita dupa 10 ore de mers,  atat de frumos mi s-a parut acest drum de intoarcere datorita razelor de soare care se vedeau printre brazii inalti, uitasem deja ca a plouat. Cred ca merita sa vizitati macar o data acest loc incarcat cu legende.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu