Google+ Leacuri pentru plictiseala: Retezat ziua intai

miercuri, 10 iunie 2015

Retezat ziua intai

Din zece persoane cate au vrut sa participe la acesta excursie doar trei am hotarat sa facem un traseu mai greu si in prima zi, adica in ziua de sambata 30 mai. Ideea a fost sa dormim la cabana Gentiana, unii o noapte, altii doua nopti profitand de lunea libera de Rusalii. Pana la urma s-a stabilit ca plecarea sa fie de la Statiunea Rausor. Ceilalti sapte au mers direct la cabana pe Traseul Curiosilor.
Deci eu, Mioara si Cristi am facut sambata urmatorul traseu: Rausor, Varful Retezat, Varful Bucura, Taul Portii, Lacul Bucura, Curmatura Bucurei, Cabana Gentiana.
A fost o zi frumoasa, insorita, iar pana seara am reusit sa ma ard pe fata pentru ca am uitat sa imi iau cu mine o palarie cu boruri largi.  Am pornit de dimineata  pe Banda Rosie de la baza partiei de schi, am strabatut padurea de molid. De data asta am mai trecut pe la refugiul Condor. Am continuat urcusul pe Valea Steviei care este marginita de Muchia Lolaia si Muchia Valereasca. Drumul a continuat printr-o zona de jnepenis si grohotis.
Ajungem la o terasa de unde se poate merge la Taul Stevia care este asezat intr-o mica caldare strajuita de Varful Retezat si Varful Prelucele. Mai urmeaza un urcus sustinut pana in Saua Lolaia. In zona acesta am intalnit niste clujeni cu care am socializat. A avut loc o discutie despre bocancii de drumetie, a fost interesant pentru ca nu am fost initiata in acest domeniu, am aflat de ce trebuie sa tin cont atunci cand imi aleg bocancii. Am retinut niste marci de bocanci Solomom, La Sportiva, Lomer, Scarpa, Tecnica sau Lowa cum sunt ai mei de care deocamdata sunt multumita.
Ajungand in Saua Lolaia am putut vedea Varful Peleaga cu spectaculosii Colti ai Pelegii, varf pe care urma sa urcam a doua zi. Admiram privelistea oferita de acesta inaltime, facem multe poze si pornim spre varf. Mai era ceva zapada in zona si am abordat altfel ultima parte a ascensiunii comparativ cu cea de pe traseul marcat, la propunerea lui Cristi si intr-adevar a fost mai bine. Am trecut pe langa un frumos horn prin care se vedea de sus Lacul Stevia.
In sfarsit Varful Retezat cu o altitudine de 2482 metri. Aici am intalit o multime de turisti si a trebuit sa stam la rand ca sa facem poze cu varful.
Continuam traseul catre Varful Bucura, trecem pe langa Rezervatia Stiintifica Gemenele pe care demult vreau sa o vizitez, am vazut Taul Gemenele, Taul Stirbului care era inca pe treisferturi inghetat. Mergem mai departe pe creasta cu motive de incantare la tot pasul si in toate directile. trecem de o portiune mai periculoasa cu cabluri.
Flori multicolore presarate peste tot, am descoperit pentru prima data frumosii Dediței sau Sisinei de munte. Cand i-am vazut mai la poalele muntelui erau boboci si aveau culoare albastru-violet, cand se deschid arata ca un clopot si apoi ca o stea, doar pe exterior sunt colorate, pe interior florile sunt albe. Mai erau si multe flori roz-liliachi micute si delicate care se numesc ochiul gainii. Bujorii de munte erau de-abia inbobociti, sper sa ajung curand in zona ca sa ii vad infloriti, mai vreo doua saptamani cred ca o sa dureze si o sa fie totul invadat de rozul lor.
Urmeaza o panta destul de abrupta cu lespezi si pietre si ajungem la Varful Bucura, ce are o altitudine de 2433 metri. De aici se vede tare frumos Varful Judele. Incepem coborarea catre lacuri pe Banda Galbena. Cel mai aproape este Taul Portii care arata splendid in procesul de dezghetare.  Vedem de sus Lacul Bucura cel mai mare lac ca suprafata din Munții Retezat și cu salba de lacuri cu nume de fete de langa: Lacul Florica (2090m), lacul Viorica (2070 m), Lacul Ana (1979 m) si Lacul Lia (1908 m). Vrem sa vedem si Taul Agatat (2208 m), care este cel mai inghetat dintre toate lacurile datorita pozitiei lui, ascuns intre trei versanti. Am mers pana aproape de  el dar nu mai avea rost sa coboram pana la mal pentru ca trebuia sa trecem pe portiune de zapada.
Cobaram la Taul Portii (2260 m), mi se pare cel mai impresionant , arata foarte frumos alternata de gheata si albastru intens. Fac multe poze, unii sunt instalati cu aparate profesiniste, cred ca asteapta apusul ca sa fotografieze lacul in fundal cu Judele.
Trecem pe langa Lacul Bucura si urcam in Curmatura Bucurei, dupa care coboram la Cabana Gentiana, gazda noastra din aceasta seara. Ajungem destul de devreme pe la ora sapte, aici ne astepta restul trupei cu care stam la povesti. La culcare, maine ne asteapta Peleaga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu