Google+ Leacuri pentru plictiseala: Retezat ziua a doua

vineri, 12 iunie 2015

Retezat ziua a doua

Dupa cum spuneam, am dormit la Gentiana si dimineata am pornit la drum pe traseul: Cabana Gentiana, Curmatura Bucurii, Varful Peleaga, Valea Rea, Cabana Pietrele, Rausor (pe Traseul Curiosilor).
Am dormit destul de prost din cauza ca era prea cald, se facuse focul in teracota seara si am mai facut si greseala sa car un sac de dormit cu mine toata ziua de ieri, sac de care nu am avut nevoie pentru ca la cabana erau paturi de lana, ce sa fac am fost pentru prima data acolo… M-am trezit si eu pe la ora 4,30 odata cu primul din cabana, pana la urma ne-am trezit toti si la ora 6,00 am pornit deja in traseu.
Cu toate aceste mici neajunsuri cabana mi s-a parut curata si primitoare.
Am facut poze cu roua de dimineata la cabana si la florile inrourate de la acea ora, o sa vi le arat in albumul de la sfarsitul postarii. Deci am luat-o la deal pana la Lacul Pietrele unde ne-am oprit sa facem cateva poze, ieri la drumul de intoarcere nu am mai avut chef sa scot aparatul la lac, pozasem deja prea mult pe ziua aceea, m-am saturat chiar si eu.
Dupa lacul Pietrele am urcat Curmatura Bucurei, mi-a fost tare greu dupa oboseala acumulata cu o zi inainte (cu rucsacul greu in spate si arsa de soare toata ziua), de-abia dupa ce am ajuns in curmatura am inceput sa imi revin.
Ajunsi la Curmatura Bucurei la 8,30, am intalnit iarasi multi turisti, nu prea sunt obisnuita in drumetiile nostre ca de celele mai multe ori nu ne intalnim cu nimeni.
O luam pe creasta si incepem urcarea catre Varful Custura Bucurei (2370metri). Este splendid pe culme, avem parte si a doua zi de vreme frumoasa, desi s-au anuntat niste ploi dupa masa.
De aici ne inderptam catre tinta noastra din acea zi Varful Peleaga de 2509 metri, cel mai inalt varf din Muntii Retezat.
Inaintam si admiram peisajul, in dreapta se vad Lacul Bucura, Lacul Ana, Culmea Slaveiului si varfurile Bucura, iar in plan indepartat Muntii Tarcu si Godeanu se vede chiar si Varful Gugu. In dreapta sunt Taurile din Valea Rea, sapte la numar.
La inceput ne intampina spectaculosii Colti ai Pelegii despre care am aflat ca sunt singura zona din retezat cu stanca de granit, si este de asemenea o zona superba pentru practicarea alpinismului.
Iata ca am ajuns si pe Varful Peleaga, eu pentru prima data aici. Frumoasa panorama ce se desfasoara, de aici vad si Taul Ghimpele de un albastru smarald, cuibarit intre Peleaga si Papusa. Un obiectiv ratat iarna aceasta, din cauza zapezii mari am putut urca de la Lacul Gura apelor doar pana in Poiana Pelegii nu si pana la Taul Ghimpele cum ne-am propus, nu e nimic vor mai fi si alte ocazii. Nelipsitele poze de grup si continuam traseul.
Coboram pe langa Coltii Pelegii in Saua Pelegii si de aici pe Valea Rea care se situeaza intre Culmea Pietrele si Culmea Valea Rea. Dintre vaile nordice ale Retezatului, Valea Rea este cea mai salbatica si greu de parcurs dar si deosebit de pitoreasca. Dupa ce coboram zona de pietre ajungem la o portiune cu zapada unde suntem nevoiti ca scotem coarda ca sa o trecem. Admiram frumoasele tauri, destul de greu de parcurs zona datorita portiunilor de zapada care nu s-au topit inca, trecem pe langa paraie dezlantuite. Din Valea Rea trecem in Valea Pietrele apoi in Valea Stanisoara ca sa ajungem la Cabana Pietrele. E frumos si prin padure cu paraiele transformate in cascade datorita topirii zapezilor.
La Cabana Pietrele o pauza de masa si de bere pentru cine vrea iar de aici ne intoarcem la Rausor pe Traseul Curiosilor. Obosita si cu tolba plina cu poze, inapoi acasa dupa doua zile in Imparatia Retezatului.


2 comentarii: