Google+ Leacuri pentru plictiseala: Varful Pietrii, Muntii Tarcu

sâmbătă, 9 mai 2015

Varful Pietrii, Muntii Tarcu

Drumetie de duminica (3 mai 2015) in Muntii Tarcu, anume Masivul Pietrii-Pietreanu cunoscut si ca Masivul Bloju. Ne-am deplasat ca deobicei din Resita si Timisoara unii dintre noi pana in Poiana Marului cu masinile. Traseul urmat a fost urmatorul: Statiune Poiana Marului - drumul forestier Bistra Marului pana la podul Peceneaga - Culmea Paltinetului - Varful Bloju - Varful Pietrii - capatul drumului forestier Bistra Marului - Statiune Poiana Marului.
Am plecat in traseu la ora 9 si ne-am intors la ora 20:30 adica 11 ore si jumatate de mers.
Deci am pornit dimineata o trupa de zece persoane iubitoare de munte, la ora 9 din Statiunea Poiana Marului de la  cota de 600 metri. A fost timp frumos cu soare aproape toata ziua, m-am ales cu un bronz puternic dupa atatea ore de mers prin soare. Din pacate a fost pusa bariera si a trebuit sa mergem pe jos pana la podul Peceneaga lungind astfel traseul cu inca o ora. De aici am apucat-o pe o veche poteca ciobanasca pana in Culmea Paltinetului ce desparte Peceneaga de Bistra Marului. Urcus sustinut pana in golul alpin, pe la cota de 1600 metri se termina padurea, ajungem intr-o poiana plina cu branduse, de cand merg in drumetii nu am mai vazut atat de multe branduse adunate intr-un loc, am facut multe poze si un filmulet pe care o sa vi le arat, chiar s-a meritat sa urcam pana aici. Dintre toate brandusele chiar eu am descoprit una alba, toata lumea a sarit sa pozeze raritatea.
Dupa pauza de sedinta foto la branduse am continuat drumul catre Varful Baicu. La poalele crestei a inceput sa se astearna un strat tot mai consistent de zapada care a inceput sa se inmoaie de caldura, urcusul era destul greoi mai ales ca am trecut si printr-o padure de jnepenis, parazapezile s-au dovedit foarte utile.
Am ajuns pe Varful Bloju (2162 metri), deviem spre est pe o culme bolovanoasa ca sa ajungem pe Varful Pietrii (2192 metri) destul de greu de parcurs muchia aceasta cu pietre acoperite de zapada, varful este format din pietre, bolovani si lespezi de granit aranjate parca provizoriu de natura. De aici avem o frumoasa deschidere catre creste muntoase.
Dincolo de Valea Râului Șes se văd vârfurile Gugu și Godeanu, iar dincolo de Valea Raului Mare se vede Retezatul. Anul trecut la sfarsitul lui octombrie am fost pe Varful Retezat, o drumetie frumoasa de asemenea, dar sa vezi Varful Retezat de aici mi se pare nespus de frumos, din unghiul asta iti dai seama de ce se cheama asa.
Ne intoarcem pe Varful Bloju unde am lasat rucsacii, mai ramanem ca sa admiram perisajul si sa ne orientam. In stanga ramane Retezatul, in fata in plan apropiat sub Varful Custura este Caldarea Netisului și Lacul Netis, iar in plan îndepartat Godeanu și Retezatul Mic. In dreapta in plan apropiat Saua Iepii și Varful Baicu. Dincolo de Valea Raului Ses sunt varfurile Gugu și Godeanu. Lacul Netis este un  obiectiv ratat de doua ori de mine in iarna aceasta datorita viscolului, acum de sus vad ca a inceput sa se dezghete intr-o parte.
Nu mai avem timp de zabovit si ne intoarcem, cobaram pana la capatul drumului forestier de pe Bistra Marului si de aici mai avem de mers 12 km pana la masini. Un traseu lung si greu dar extrem de frumos, ajungem inapoi in Poiana Marului la ora 20:30 inainte de a apune soarele dupa 11 ore si jumatate de mers.
Imi place la mare dar imi ajunge sa merg o data pe an acolo, dar la munte as putea sa merg si in fiecare saptamana si nu m-as satura, muntele creeaza dependenta. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu