Google+ Leacuri pentru plictiseala: Cheile Carasului

sâmbătă, 2 mai 2015

Cheile Carasului

Cheile Carasului constituie arie protejata cu statutul de rezervatie naturala din cadrul Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, pe locul doi in România ca lungime dupa unii autori, unele dintre cele mai frumoase si salbatice chei din tara. Carasul a taiat in calcar un minunat coridor carstic dand nastere unei succesiuni de stancarii, doline, pesteri si cascade. Aspectul este variat, valea este strajuita de pereti cu forme stancoase ciudate cu inaltime de pana la 200 metri.
Au o lungime totala de 19 km, cheile propriu-zise ale Carasului incep de la Carasova si se termina in apropierea cantonului Jervani.
Partea cea mai accesibila turistilor este poteca marcata cu banda albastra pe o portiune de 4,5 km de la Carasova la Poiana Prolaz o largire a vaii Carasului.
Pornind din Carasova, coboarand sub pod se urmeaza poteca marcata pe versantul stang al raului, timp de trei sferturi de ora se strabate lejer portiunea cea mai larga a cheilor, pana in Poiana Lilieci. De aici se poate traversa raul pentru a urca la Pestera Liliecilor. Pentru a vizita pestera trebuie escaladat pragul de la intrarea acesteia, un perete vertical de 6-10 metri, se recomanda folosirea unei corzi. Pestera este adapostul a mii de lilieci care in timpul zilei stau atarnati ca niste ciorchini in iesiturile stancilor, iar seara innegresc cerul cand ies dupa hrana. In prima parte a pesterii galeria este larga si inalta, usor de strabatut, dimensiunile micsorandu-se treptat ajungand sa se parcurga taras ultima parte a galeriei.
Din Poiana Lilieci pana in Lunca Prolazului, timp de aproape doua ore, poteca e mai ingusta la cativa metri deasupra apei, taiata in peretii verticali calcarosi facand numeroase meandre.
In poiana Prolaz se poate traversa Carasul pe o punte darapanata din lemn sau pe doua cabluri de otel ancorate intre doi copaci.
Traversand Carasul pe o carare marcata cu Triunghi Rosu  urcand Dealul Zaglavac, se poate ajunge la ruinele Cetatii Carasului sau Cetatea Grat atestata documentar in anul 1230. Intinsa pe o suprafata de 2500 metri patrati are 2 santuri de aparare, zidul incintei fiind de grosime intre 1,7 si 3,2 metri, fiind inconjurata de prapastii. Chiar sub cetate se afla " Pestera de sub Cetate ", cu  galerii nu prea largi, inalte de pana la 6 metri, pe o lungime de 570 metri, unele portiuni fiind inundate permanent.
Din Poiana Prolaz ramanem pe malul stang, traseul este lipsit de marcaj dar nu prezinta dificultati de orientare, urmeaza cel ma stramt sector al cheilor Canionul sau Cazanele Carasului, o portiune spectaculoasa peretii apropiindu-se mult unul de altul.
Pentru cine vrea sa parcurga cheile pana la capat mai sunt si urmatoarele obiective importante: Pestera Tolosu, Pestera Racovita, Pestera Popovat si Pestera Cerbului.
Fauna este alcatuita din pasari ca pescarusul albastru sau mierla de piatra,  fluturi specii unice, insecte rare, veverite. Cheile sunt presarate de flori variate si colorate, am pozat si eu cateva, o sa apara in albumul foto.
Podoaba vegetatiei Cheilor Carasului o reprezinta insa padurile de liliac salbatic care infloreste in luna mai.
Pe partea dreapta a Cheilor Carasului se desfasoara platoul carstic Iabalcea cu numeroase lapiezuri, uvale si doline. In apropiere se afla Pestera Comarnic cu o lungime de peste 5000 metri, compunsa dintr-o succesiune de galerii si sali monumentale, cu formatiuni stalagmitice de mari dimensiuni, traseul turistic strabatand doar etajul fosil al pesterii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu