Google+ Leacuri pentru plictiseala: Varful lui Stan

marți, 17 februarie 2015

Varful lui Stan

Sambata 14 februarie, o superba zi insorita de iarna.
    Varful lui Stan este cel mai inalt varf din Muntii Mehedinti, cu altitudinea de 1.466 metri - o tura frumoasa dar grea datorita faptului ca zapada a fost mare si  cararea nebatatorita, a trebuit noi sa deschidem calea.
    Am plecat la ora 10:30 dimineata de la kilometrul 35 al soselei Baile Herculane - Baia de Arama, de la o altitudine de 828 metri. Chiar de la inceputul traseului zapada trecea de genunchi, ca marcaj se poate urmari banda rosie apoi triunghi albastru, pentru noi marcajul insemnat pe pietre nu se putea obseva fiind acoperit de zapada, din fericire unii dintre noi cunosc bine zona, nu exista pericolul sa ne ratacim si chiar daca s-ar fi intamplat ne-am fi intors tot pe urmele noastre.
    Ne-am bronzat pe fata pentru aproape toata ziua am mers prin soare, doar o mica portiune a fost prin padure dar si acolo petrundeau razele soarelui prin copacii desfrunziti. Mersul era anevoios, nefiind poteca trebuia sa intuiesti pe unde sa mergi, din cand in cand te scufundai pana la solduri in zapada si puteai sa nimeresti si pietre sub bocanc, bineinteles cel mai greu era pentru cel care deschidea calea.
    Dupa un urcus sustinut ajungem sa vedem locurile pe unde am urcat si soseaua care duce la Baia de Arama. In fata se deschide zarea catre Muntii Cernei, Godeanu, Retezatul Mic si Valcan. In continuare traseul e spectaculos pentru ca merge tot pe marginea prapastiei. Ajungem la stancile denumite Piatra Cerbului, relieful de lapiezurilor are un farmec aparte. Vedem si Poiana Beletina.
    Umarind urmele unor iepuresi ajungem intr-o zona abrupta cu stanci pe care ne gandim bine cum sa o abordam. La ora 15 suntem pe varful intermediar unde 4 din cei 7 care am pornit la drum abandoneaza cursa, bineinteles ca eu vreau sa ajung pana pe varf.
    Urmeaza o scurta coborare si apoi o urcare mai mult o combinatie de taras cu inot prin zapada ajungem in sfarsit in VARF dupa mai bine de 5 ore si total ascensiuni de 773 metri.  Facem poze cu crucea si panoramice. Admiram peisajul, in plan apropiat se vad Ciuciuvele din Cheile Bobotului, in departare crestele incepand de la Arjana pana la Muntii Valcan. Ne mai bucuram o data ca am ajuns pana aici si ne intoarcem pe acelasi drum, coborarea o facem in 1:30 ore, ii ajungem din urma pe coechipierii nostri.

    Suntem fericiti la gandul ca ne asteapta o baie fierbinte in cloaca de la Herculane.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu