Google+ Leacuri pentru plictiseala: Biserica din Densus

joi, 5 februarie 2015

Biserica din Densus

Biserica „Sfântul Nicolae”din Densus un monument arhitectonic si de cult unic in tara datorita particularitatilor acestei constructii bizare. Se afla in judetul Hunedoara, la o distanta de aproape 10 kilometri de orasul Hateg si este cea mai veche biserica din Romania in care se tin slujbe religioase.
Din anul 1991, este propusa pentru a face parte din patrimoniul UNESCO si se afla pe lista monumentelor din judetul Hunedoara.
Ridicata pe ruinele unei constructii din secolului al IV-lea, a fost construita in mare parte din blocuri de piatra si marmura, dar si materiale luate de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana aflata la 10 kilometri de Densus.
Naosul are un plan patrat cu latura de 6 metri, este strapuns de un turn sprijinit de patru stalpi acoperit cu o bolta de sprijin. La diferite niveluri ale zidurilor caramizile sunt  asezate în dinti de fierăstrau. Deasupra altarului se afla doi lei care stau cu spatele unul la altul. Acoperisul este realizat din placi de piatra suprapuse.
Pe unul dintre stalpi este o pictura care îl înfăţişează pe Pruncul Iisus îmbrăcat în costum popular din Tara Hategului, tinut in brate de Fecioara Maria.
Preotul Alexandru Gherghel cel care slujeste in acesta biserica de mai bine de 15 ani, sustine ca locul pe care a fost ridicata biserica poarta urme vechi din vremea dacilor, ca aici au fost constuite altare inchinate lui Zamolxis.
Pe pereti sunt picturi murale vandalizate pe vremea cotropirilor turcesti, iar printre cele care au supravietuit timpului sunt cele din partea superioara a peretilor.
In acest loc s-a nascut Nicolae Densusianu autorul monumentalei lucrari Dacia preistorica, profesorul Aron  Densusianu si poetul Ovid  Densusianu.
Biserica din piatră de la Densus se afla în vecinătatea unuia dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din tara Manastirea Prislop unde este inmormantat parintele Arsenie Boca.


Iata ce scrie pe placa de la intrarea in curtea bisericii:
"Biserica - monument istoric Densus, cu Hramul Sf. Nicolae, ridicata din piatra, in secolul al XIII-lea, pe plan central, cu caractere romanice, are naosul patrat, suprapus central pe un turn sprijinit de patru stalpi masivi in jurul carora se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta semicilindrica. Spre est are absida semicirculara cu un diaconicon pe latura sudica. incaperi anexe au fost alaturate pe latura sudica si pe latura de vest si o tinda in secolele XIV - XV. Este construita din piatra romana de la Ulpia Traiana (aflata la cativa kilometri), dintre care unele, profilate, au fost refolosite in elementele de rezistenta sau cu rost decorativ. in interiorul monumentului se afla o valoroasa pictura murala ce dateaza din prima jumatate a secolului XV, ce impodobeste absida semicirculara a altarului, peretii rasariteni ai naosului, unele parti ale stalpilor centrali, iar la exterior, deasupra usii de intrare in nava, icoana de hram.
Pictura din 1443 apartine artistului Stefan Zugravul, semnatura sa aflandu-se sub fereastra sud-estica a absidei. Ansamblul mural imbina sincretistic iconografia traditionala bizantina ce elemente narative si realiste cu trasaturi de renastere timpurie intr-o viziune cu trasaturi folclorice".
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu