Google+ Leacuri pentru plictiseala: Cetatea Deva

miercuri, 28 ianuarie 2015

Cetatea Deva


Cetata Devei este asezata pe un deal vulcanic care domina partea nordica a oraşului, pe malul stâng al Muresului, prezentand o superba panorama asupra Vaii Muresului. A fost construita probabil pe ruinele unor fortificatii dacice mai vechi, este atestata documentar in anul 1269 si declarata monument istoric.
La sfarsitul secolului al al treisprezecelea cetatea devine resedinta voievozilor transilvaneni,indeplinind rolul de punct fortificat, care veghea Valea Muresului si resedinta feudala.

Apoi în 1444, Iancu de Hunedoara primeste Cetatea Devei cu toate bogăţiile sale: 55 de sate şi mine de aur si ramane pentru aproape jumatate de secol in stapanirea Corvinilor.
De aici încolo, Cetatea Devei ramane sub stapanirea voievozilor.
In timpul rascoalei din 1784 condusa de Horea, Closca şi Crisan, Cetatea Devei devine loc de refugiu si aparare pentru nobilii fugiti de pe domenii de frica taranilor şi minerilor îndarjiti.
În cursul revoluţiei din 1848 cetatea a fost ocupată de armata maghiara. In urma unei explozii produse în anul 1849 in depozitul de munitie fortareata a fost transformata intr-o ruina, pastrandu-se asa pana in zilele noastre.
Cu ocazia unor lucrari de restaurare a cetatii in anul 2008, arheologii de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva au descoperit vestigii din Evul Mediu. "Au fost gasite urme ale unor ansambluri de locuinte, fortificatii, sisteme de aductiune a apei, fragmente de arma sau monede", a declarat Marcel Morar. Cea mai recenta descoperire arheologica a fost facuta in luna iunie 2008, in incinta cetatii au fost gasite ruinele unui turn din piatra si mai multe obiecte din ceramica, fier si bronz din secolul al treisprezecelea.
Dealul cetatii a fost declarat rezervatie naturala in 1988.
Accesul spre Cetate nu mai este posibil in momentul de fata decat pe latura estica a dealului cu telecabina care este un lift monoliner, singurul ascensor inclinat din tara, si primul din Europa datorita lungimii traseului si diferentei de nivel.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu