Google+ Leacuri pentru plictiseala: Casele traditionale din Garana / Wolfsberg

vineri, 16 ianuarie 2015

Casele traditionale din Garana / Wolfsberg


Dupa cum am promis revin cu imagini ale caselor traditionale din Garana. In drumetia pe care am facut-o pana la Varful Cuca am parcurs Garana pe jos, prilej cu care am constatat ca satul a ramas aproape neschimbat, cu exceptia unor pensiuni mai nou construite, vreo douazeci la numar.
In anii copilariei, imi petreceam o parte din vacanta mare aici. Imi amintesc de diminetile cu ceata, in care ulitele satului erau pline de localnici ce mergeau cu vacile la pascut spre deal.
Pe vremea aceea exista un singur motel in care luam pranzul, aveau mancare foarte buna pe atunci, acum cladirea nu mai exista. Ma plimbam pe dealurile din apropiere, faceam drumetii pana la Semenic, Trei Ape sau Brebu Nou. Mai exista si un strand, iar pentru divertisment se organiza discoteca la caminul cultural.
Garana o destinatie binecunoscuta pentru Festivalul de Jazz, Festivalul de Folk, dar si pentru tabara de sculptura. Iarna se poate veni pentru schi si sanius pe pârtiile recent amenajate. Acum satul s-a transformat intr-ul loc de refugiu dupa agitatia cotidiana din  timpul saptamanii, aici si-au cumparat case de vacanta oamenii cu bani din orasele din apropiere.
Se spune ca la Garana, la ivirea zorilor, din padure se aude strigatul cocosului de munte, pe cer apare vulturul egiptean, iar printre dealuri se zareste potarnichea de stanca.
Ce ii atrage pe turisti aici este faptul ca se pastreaza obiceiurile cu rigoare, caselor sunt varuite in alb, cu lemnaria vopsita in verde, construite in vechea traditie.O data pe an, in luna octombrie, aici se serbeaza Kirwei-ul, cum ar fi la noi ruga satului. Evenimentul cuprinde muzica de fanfara, o liturghie la Biserica Catolica din sat, parada portului popular german si dansuri populare germane, inaltarea pomul de Kirwai (pomul belsugului) si in incheiere Balul de la caminul cultural.Daca vreti sa-l vizitati, satul se afla la distanta de circa 36 km de Reșița și la o altitudine de circa 1000 de metri, la poalele Muntelui Semenic.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu