Google+ Leacuri pentru plictiseala: Popâlnic iepuresc

marți, 18 iunie 2013

Popâlnic iepuresc

   Am intalnit planta in zona Cheilor Nerei si pe dealurile din imprejurimile Resitei, in zona satului Cuptoare, pe drumul care duce la Semenic, se afla pe marginea drumului. Am gasit-o inflorita chiar in luna ianuarie in fata Peşterii de la Vălăie din Muntii Aninei. De asemenea am avut bucuria sa vad si varietatea de culoare roz in zona Cheilor Nerei.
Popâlnicul iepuresc (Hepatica nobilis sau Anemone hepatica) cu denumirea populara Trei răi sau Ficateaua, creste frecvent în padurile de foioase de deal şi de munte sau pe langa acestea, intalnindu-se cu o frecventa mai mare în zona colinara şi submontana, preferând terenurile calcaroase, iesind de sub frunzele vestede de pe pamant.
   Infloreste in lunile februarie - mai, de obicei nainte de a infrunzi padurea. Are culoarea albastru sau mov, existand si varietati cu flori roz si albe. Face parte din familia ranunculaceelor, are un rizom bine dezvoltat cu multe radacini, tulpinile sunt acoperite de perisori, florile au  sase petale mari simetric distribuite cu numeroare stamine, frunzele lucioase impartite în trei lobi raman verzi si în anotimpul rece.
In scopuri medicinale, frunzele sunt recunoscute pentru efectul lor în tratamentul bolilor hepatice (de unde și numele de hepatica), pentru dureri musculare si extern pe rani avand efect astringent, grabind vindecarea.  
In medicina populara pe langa bolile de ficat este utilizat pentru tratarea bronsitei cronice.
Datorita compusilor sai aceasta planta poate fi toxica si este bine sa fie luata la sfatul medicului.
Nu se foloseste proaspata deoarece contine substante ce pot cauza afectiuni gastrice, doar prin uscare disparand aceste efecte.
Din specia sălbatică de popalnic, s-au creat numerose varietaţi ornamentale, cu flori divers colorate.
Anemone hepatica este floarea oficiala a Partidului Democrat din Suedia, in suedeza floare este cunoscut ca blåsippa.

Adesea acesta planta este confundata cu ruda ei Crucea voinicului (Hepatica  transsilvanica) sau popular Trei crai. Deosebirea se face datorita petalelor care sunt mai multe  si mai ales la frunze care au aceeasi forma dar sunt crestate pe margini. Crucea voinicului se intalneste doar in Carpatii Romaniei. Pe langa frumusetea ei, ea prezinta o valoare ecologica deosebita fiind ocrotita prin lege si nu se recolteaza in niciun scop, preferandu-de Popalnicul iepuresc care contine aceleasi principii active. 

Adesea acesta planta este confundata cu ruda ei Crucea voinicului (Hepatica  transsilvanica) sau popular Trei crai. Deosebirea se face datorita petalelor care sunt mai multe  si mai ales la frunze care au aceeasi forma dar sunt crestate pe margini. Crucea voinicului se intalneste doar in Carpatii Romaniei. Pe langa frumusetea ei, ea prezinta o valoare ecologica deosebita fiind ocrotita prin lege si nu se recolteaza in niciun scop, preferandu-de Popalnicul iepuresc care contine aceleasi principii active.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu